Lentoliikenteen Vaikutukset

post thumb
Artikkelit
kirjoittanut Hemron/ 03 Feb 2016

Lentoliikenteen Vaikutukset

Aikaisemmassa postissamme jo hieman asiasta keskusteltiinkin Suomessa toimivista halpalentoyhtiöistä ja onkin hyvin ymmärrettävää, että halvat lennot houkuttelevat käyttämään näitä yhtiöitä, kuten Ryanairia, Easyjetiä tai Air Balticia. Tämä ylenpalttinen lentäminen herättää kuitenkin kysymyksiä lentoliikenteen vaikutuksista ympäristöön, ja mielipiteitä on puolin ja toisin. Faktoja on kuitenkin hankala kiistää ja päästöt ovat lisääntyneet runsaasti 90-luvulta tähän päivään, jolloin lentäminenkin on muuttunut suositummaksi tavaksi matkustaa. Kasvihuoneilmiö ja ilmaston lämpeneminen ovat puhuttaneet jo vuosia, joten kuinka suuri osa on lentoliikenteellä? Pitäisikö lentäminen lopettaa kokonaan vai mikä olisi oikea ratkaisu?

Lentäminen ja ympäristö

Lentokoneilla matkustaminen on yleistynyt valtavasti 90-luvun alusta lähtien, vuodesta 1992 vuoteen 2005 matkustajakilometrit lisääntyvät 5,2 % per vuosi. Suurin piirtein samaan aikaan esimerkiksi jo pelkästään Euroopassa lentoliikenteen aiheuttamat kasvihuonepäästöt kasvoivat melkein 90% 16 vuoden aikana, joten vaikutukset ovat nähtävissä, ja vuonna 2000 lentoliikenteen päästöjen osuus ihmisten vaikutuksesta ilmastonmuutokseen oli jopa 9%. Ilmastonmuutoksesta puhuttaessa tarkoitetaan usein ilmaston lämpenemistä, joka aiheuttaa esimerkiksi äärimmäisiä sääilmiöitä, meren pinnan nousua ja eläinlajien kuolemista sukupuuttoon. Ilmaston lämpenemistä yritetään hillitä niin Euroopassa kuin Euroopan ulkopuolellakin. Teollisuuden syntyminen vaikuttaa tietysti ilmastoon suuresti, kuten ihmisten toiminta ylipäätään, mutta lentäminen on yksi asia, josta ei vielä ainakaan paljon puhuta mediassa tässä yhteydessä.

Jos ajatellaan lentämistä arkisella tasolla, niin esimerkiksi moni suomalainen on varmasti lentänyt vähintään kerran elämässään ja nuoremmat sukupolvet lentävät maailmalle jopa useita kertoja vuodessa. Työmatkoilla ja konferenssi-tyyppisissä kokoontumisissa käytetään lentoliikennettä hyvin paljon, joten tässä olisikin varmasti syytä miettiä muita vaihtoehtoja. Nykypäivänä vaan kaikilla tuntuu olevan niin kiire, ettei esimerkiksi junamatka ole enää varteenotettava vaihtoehto.

Maan Ystävät on suomalainen kansalaisjärjestö, joka pyrkii tekemään maailmasta mm. ekologisesti kestävämmän. Yksi heidän aloitteistaan on Lentomaksu, eli vapaaehtoinen lisämaksu, joka käytetään lentoliikenteestä syntyvien päästöhaittojen korjaamiseen esimerkiksi puunistutushankkeilla. Tämä ryhmä ei suinkaan ole ainoa ympäristön tuhosta huolehtiva järjestö, mutta he keskittyvät nimenomaan lentämisen vaikutusten kompensointiin.

Pitäisikö lentämistä vähentää?

Lyhyesti sanottuna, kyllä. Toinen vaihtoehto olisi lisätä lentämisen ja lentoliikenteen päästöjen verotusta, jolla voitaisiin korjata ympäristölle aiheutuvia haittoja silloin kun on mahdollista. Ikävä totuus on kuitenkin se, että ihmisen toiminta vaikuttaa ympäristöön ja myös lentäminen on yksi vakiintunut liikennemuoto, jota ei noin vain lopeteta. Me IVAO sivujen tekijät tietysti olemme lentämisen puolesta, mutta huolehdimme myös maailman ekologisesta hyvinvoinnista. Jos sinulla on kommentteja aiheesta, ota meihin yhteyttä!