Halpalentäminen

post thumb
Uncategorized
kirjoittanut Hemron/ 13 Oct 2015

Halpalentäminen

Halpalentäminen. mitä se on ja kannattaako se?

Halpalentoyhtiöt ovat ilmiö, joka on tullut Suomeenkin jäädäkseen. Suomen halpalentotarjonta ei ole aivas samalla tasolla Euroopan suurten maiden kanssa, mutta lentojen tarjonta on viime vuosina laajentunut jatkuvasti. Monet suomalaiset ovatkin siirtyneet tämän edullisemman lentomatkustuksen muodon pariin, jossa karsitaan lentämiseen liittyviä palveluita ja hyödynnetään erilaisia halpalentoyhtiöiden tarjouksia. Tyypillisesti useimmat karsitut palvelut ovat kuitenkin saatavilla lisämaksusta.

Aina ei ole helppoa määritellä, mitkä yhtiöt ovat halpalentoyhtiöitä ja mitkä eivät. Tämä riippuu aina hieman määritelmästä.

Halpalentoyhtiöiden hintoja vertaillessa kannattaa olla hyvinkin tarkkana, sillä hinnoittelu vaihtelee aika paljon yrityksittäin ja alussa ilmoitettuun summaan lisätään tyypillisesti verot, palvelumaksut ja matkatavaramaksut. Silti, on mahdollista päästämatkaan edullisimmillaan vain muutamalla kympillä, joten vertailu kannattaa!

Jotkut halpalentoyhtiöt rajoittavat varsin yleisesti matkatavaroiden määrää ja painoa verrattuna totuttuun. Usein myös lentoliput saa ostettua vain yhtiön verkkokaupasta, mikä saattaa aiheuttaa ylimääräistä vaivaa ongelmatilanteissa. Myöskään kaikki halpalennot eivät välttämättä laskeudu matkakohteiden päälentokentille, vaan hieman syrjemmälle naapurikyliin tai kaupunkeihin.

Lyhyt katsaus pariin suurempaan Suomessa toimijaan:

Air Baltic

Eräs voimakkaasti Suomen lähialueilla toimiva ja vahvasti reittiverkostoaan kasvattanut yritys on Air Baltic. Se ei ole varsinainen halpalentoyhtiö, mutta sen hinnoittelu on usein samalla tasolla ja kilpailukykyinen halpalentoyhtiöiden kanssa. Air Balticia on kutsuttu termillä hybridiyhtiö – eli kyseessä on halpalentoyhtiön ja perinteisen lentoyhtiön sekoitus, jolla on kuitenkin jopa täyden palvelun business-luokan tarjonta. Latvian valtion omistaa tämän yhtiön ja se mm. tarjoaa lentoja Suomesta Riikaan.

Air Berlin

Air Berlin on saksalainen varsin suuri lentoyhtiö, joka tajoaa nykyisin yli 150 kohteen reittivalikoiman Saksassa, Euroopassa ja jopa maailmanlaajuisesti.

Air Berlin lentää Helsingistä esim. Berliiniin, Düsseldorfiin, Frankfurtiin, Hampuriin ja Müncheniin. Air Berlin on lisännyt Pohjoismaiden tarjontaansa suuresti jasen codeshare-yhteistyö Finnairin kanssa on ollut varsin toimivaa ja mutkatonta.

Air Berlinin Suomen lennot tarjoavat myös useita jatkoyhteyksiä Saksan kaupungeista muualle yhtiön yli 50 maahan ulottuvassa reittiverkostossa ympäri maailman. Jatkoyhteyksien avulla Helsingistä pääsee Air Berlinillä edullisesti ei vain Eurooppaan vaan myös kaukokohteisiin, esim. Thaimaahan, Meksikoon ja Yhdysvaltoihin.