Lentäminen koiran kanssa

Intohimosta lentämiseen ja matkusteluun

Lentäminen koiran kanssa, kuinka selvitä parhaiten

Pienet koirat voivat matkustaa ihmisen kanssa matkustamossa, kunhan niille varataan paikka etukäteen. Koiralla, kissalla sekä fretillä tulee olla myös erillinen lemmikkipassi, jonka voi hankkia eläinlääkärin kautta. Tämä pätee, kun kuljetaan EU-maiden välillä. Koiran kuljetuslaatikko on tarpeen, mikäli koira joudutaan laittamaan ruumaan. Siellä löytyy eläimille tarkoitettu, lämmitetty tila, jossa ne saavat matkustaa. Jokainen lentoyhtiö ei kuljeta eläimiä lainkaan, joten lippuja ostaessa joutuu ehkä valitsemaan vain tiettyjen yhtiöiden välillä. Kaikkia eläimiä ei saa viedä matkustamon puolelle, vaikka ne olisivatkin pieniä. Linnut, liskot, käärmeet ja hyönteiset menevät aina ruumaan ja kuljetetaan rahtina.

Koira lentokoneessa voi olla jännittävä tilanne niin koiralle kuin omistajallekin. Koiran tulisi osata tulla ihmisten ja ehkä muidenkin koirien kanssa toimeen, jotta välikohtauksia ei syntyisi ja lentäminen koiran kanssa sujuisi mukavasti alusta loppuun saakka.

Koira lentokoneessa matkustaa aina sille ennalta määrätyssä kuljetuslaatikossa

Laatikon koko määrittyy lemmikin koon perusteella ja lentoyhtiön omilta sivuilta saa ohjeet, mitä laatikolta vaaditaan. Finnair on asettanut rajaksi 50 kg. Eli jos koiran sekä laatikon yhteispaino ylittää tuon rajan, on ne automaattisesti kuljetettava rahtina. Alle 8 kg painava yhdistelmä sopii mukaan matkustamoon.

Kaikki tuolla välillä painossa pyörivät eläimet laatikoineen, menevät siis ruumaan matkustamaan. Jos mukana on koiranpentu, tulee sen olla vähintään kahdeksan viikon ikäinen ja emostaan vieroitettu. Finnair antaa virallisen opaskoiran kulkea veloituksetta mukana lennolla, kunhan siitä ilmoittaa ajoissa. Myös matkustamossa tulee olla koiralle oma kuljetuslaatikkonsa, jossa sen tulee malttaa pysyä koko matkan ajan.

Lentäminen koiran kanssa

Mahdollinen karanteeni on selvitettävä etukäteen

Riippuen maasta, johon on matkustamassa, voi koira joutua pitkäänkin karanteeniin. Myös rokotusten tulee olla ajan tasalla ja saattaa olla, että joutuu ottamaan vielä jotain ylimääräistäkin. Suomeen EU-maista eläimen tuodessaan, siitä ei tarvitse ilmoittaa tullille erikseen. Tämän alueen ulkopuolelta saapuessaan, tulee tarkastaa ruokavirastolta, millaisia vaatimuksia heillä on.

Siinä missä matkatavarat tarkastetaan tullissa, menee eläinkin tarkastuksen läpi. Sillä tulee olla tietyt rokotukset ja dokumentit, jotka siis tulee tarkastaa ennen matkalle lähtöään, ettei joudu ongelmiin saapuessaan maahan. Jos koira joutuu jäämään karanteeniin, siitä pidetään huolta ja sen saa takaisin luokseen, kun aika on kulunut ja ongelmia ei olla havaittu.

Lentäminen koiran kanssa ei ole epätavallista

Nykyään lentäminen koiran kanssa ei ole enää mitenkään ihmeellistä. Koiria myös adoptoidaan ulkomailta melko paljon ja niitä lennätetään uusien perheidensä luo ilman saattajaakin. Koska lentäminen on tasaista, saa koneen hurina useimmat lemmikit nukahtamaan kuljetuslaatikkoonsa. Tämä onkin hyvä, sillä eläin ei ymmärrä mitä ympärillä tapahtuu ja saattaa stressaantua matkustamisesta. Ollessaan kuitenkin turvassa kuljetuslaatikossaan, se ei pääse loukkaantumaan matkan teon aikana itseään vaikka hermostuisikin.

Koiran kuljetuslaatikko on siis kannattava hankinta, vaikka vain yhdenkin reissun tähden. Siihenkin on omat säännöksensä, jotka sen tulee täyttää. Nämä ovat yleensä lentoyhtiöillä omansa, joten kannattaa varmistaa millainen laatikon tulee olla. Niitä myydään eläinkaupoissa sekä lentokentillä suoraan. Jos sen ostaa lentokentältä, on se ainakin juuri oikea tähän tarkoitukseen. Jos lentää takaisin eri yhtiön koneella, onkin myös huomattava tarkistaa laatikon sopivuus uudestaan.