Matkatavarat

Intohimosta lentämiseen ja matkusteluun

Matkatavarat ovat oleellinen osa reissua

Kun lähdetään reissuun pidemmälle, ovat matkatavarat tärkeä ja hyvin oleellinen osa matkan onnistumista. Mukaan otettavia asioita kannattaa suunnitella tarkkaan, sillä matkalaukun paino on määritelty ja tuliaisillekin kannattaa säästää tilaa. Turhaa siis kantaa ylimääräisiä asioita edes takaisin. Käsimatkatavaran koko on myös määritelty erikseen, kuin sekin, mitä lentokoneen matkustajatilaan saa viedä. Esimerkiksi kaikki terävät asiat ovat kiellettyjä, kuten puukot luonnollisesti. Käsityöihmisten kannattaa miettiä, ottaako mukaan puiset sukkapuikot metallisten sijaan, sillä kaikki lentoyhtiöt eivät hyväksy jälkimmäisiä jolloin käsityöt jäävät koneessa tekemättä. Muitakin kiellettyjä asioita löytyy ja niihin pureudumme tarkemmin hieman myöhemmässä vaiheessa.

Varsinaiset matkatavarat lähetetään koneen ruumaan, jolloin niistä ei tarvitse itse huolehtia. Matkalaukun painon tulee olla alle tietyn rajan tai voi tulla tarpeen maksaa extraa yli menevältä osuudelta. Käsimatkatavarat punnitaan myös erikseen.

Käsimatkatavarat, mitä ei saa viedä matkustamoon

Itsestään selvää on, ettei teräaseita saati räjähteitä tai niiden kaltaisia voi viedä koneeseen. Mutta entäpä vaikka kynsisakset? Ne voi ottaa, tietyin ehdoin. Niiden terän pituus saranaosasta saa olla korkeintaan 6 mm. Myös kohdemaa vaikuttaa turvallisuussäädöksiin.

Periaatteessa ompeluneulat ja sukkapuikot ovat sallittuja, mutta esimerkiksi Yhdysvaltoihin lentäessään, voi joutua noudattamaan tiukempaa turvallisuuskäytäntöä. Tällöin on helpompi keksiä jotain muuta viihdykettä lennon ajaksi, sillä säännöistä ei voi joustaa. Myös luottokortti veitsi on täysin kielletty ja se tulkitaankin salatuksi aseeksi. Nesteitä ei saa viedä mukanaan yli 100 ml pakkauksissa.

Matkatavarat

Millainen on hyvä matkalaukku?

Oikeanlainen matkalaukku auttaa matkustamisen sujuvuudessa. Kun se on kevyt ja sopivan kokoinen, sekä helppo liikutella, on huomattavasti mukavampaa siirtyä sen kanssa paikasta toiseen. Kovapintainen laukku suojaa parhaiten tavaroita ja kestää käsittelyä. Laukut voivat olla kovilla, kun niitä lastataan ruumaan. Vöitä tai muitakaan roikkuvia koristuksia ei suositella ripustettavan laukkuihin.

Tuollainen roikkuva koriste voi johtaa jopa siihen, että laukku myöhästyy koneesta, sillä se saattaa tarrautua kiinni johonkin kuljettimeen. Jos haluaa tehdä laukustaan tunnistettavamman, voi sen tehdä vaikka maalin avulla. Lentäminen koiran kanssa aiheuttaa myös tilanteen, että laukun kannattaa olla mahdollisimman helppo liikuttaa, jotta pystyy hallitsemaan koirankin liikkeitä.

Mitä jos matkatavarat sisältävät kiellettyjä tavaroita?

Koska lentäminen halutaan pitää mahdollisimman turvallisena, matkatavarat tutkitaan aina vähintään läpivalaisten. Mitäs sitten, jos matkassa onkin kiellettyjä asioita? Käsimatkatavaroista kielletyt asiat joutuu valitettavasti luovuttamaan hävitettäväksi. Kannattaa siis tarkistaa hyvin jo ennakkoon, mikä on kiellettyä ja mikä ei. Jos kuitenkin on aikaa, voi palata takaisin ja siirtää kielletyt tavarat ruumaan kuljetettavaksi. Myös mahdolliselle saattajalle voi antaa nämä esineet, jos hän sattuu olemaan vielä lähettyvillä.

Käsimatkatavaran koko on myös otettava huomioon, sillä siihenkin pätevät painorajat ja on säädetty erilliset mitat. Ruumassa kuljetettavista tavaroista poistetaan kielletyt esineet ja niitä säilötään muutamia viikkoja, joten ne voi hakea itselleen takaisin. Ohjeet, kuinka tulee toimia, jätetään laukkuun poistettujen tavaroiden tilalle. Eli asiasta tiedotetaan kyllä hyvin, eikä vain viedä salaa kenenkään omaisuutta. Mikäli poistettua omaisuuttaan ei nouda, se joko hävitetään, kierrätetään tai lahjoitetaan eteenpäin.