Matkustamohenkilökunnan Koulutus

post thumb
Uncategorized
kirjoittanut Hemron/ 11 Jun 2017

Matkustamohenkilökunnan Koulutus

Lentoemännän työ on hyvin monen pikkutytön haave ja tässä artikkelissa käymme läpi, miten lentoemännäksi voi päästä. Lentoemäntä on lentokoneen matkustamohenkilökuntaan kuuluva nainen, joka vastaa matkustajien hyvinvoinnista sekä myös turvallisuudesta lennon aikana. Miespuolisia matkustamohenkilökunnan jäseniä kutsutaan stuerteiksi. Lentoemäntiä ja stuertteja on Suomessa yhteensä noin 2 500.

Lentoemännän koulutus

Lentoemäntiä koulutetaan lentoyhtiöiden omilla kursseilla, joita järjestetään ajottain, lähinnä työvoiman tarpeen mukaan. Kurssit kestävät noin 6 – 8 viikkoa, joten kyseessä on melko lyhyt koulutusjakso, mutta sitäkin intensiivisempi. Kurssin lisäksi kouluttamiseen kuuluu olennaisena osana työhönopastuslennot. Lisäksi lentoemon tulee käydä työnsä ohessa kertauskursseilla, jotta ammattitaito pysyisi yllä. Suomessa lentoemäntiä kouluttavat muun muassa Finnair, Blue1, Ryanair ja Finncomm Airlines.

Lentoemännän työ on erittäin haluttua ja koulutukseen hakeutuukin vuosittain tuhansia henkilöitä. Valituksi tulee kuitenkin vain muutama, harva ja valittu. Lentoemännäksi kouluttautumiselle on muun muassa Finnairilla seuraavia pääsyvaatimuksia:

Koulutus tulee olla vähintään ylioppilastutkinto tai vastaava
Ikä 22 – 28 vuotta
Pituus 160 – 188 cm, jotta henkilö mahtuu hyvin matkustamoon ja ylettyy kurottumaan myös ylähyllyille Hyvä näkö
Aiempi kokemus asiakaspalvelusta
Hyvä kielitaito, vähintään Suomi ja Englanti. Muu kielitaito katsotaan eduksi.
Nämä pääsyvaatimukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin, mutta pääosin vaatimukset ovat samat muun muassa pituuden suhteen. Ennen hakeutumista kannattaakin tarkistaa, ovatko pääsyvaatimukset omalta osin realistisia.

Lentoemännän työ

Lentoemäntien työ ei ole pelkkää kahvin kaatamista ahtaissa oloissa, vaan he vastaavat myös lennon turvallisuudesta. Tästä kertoo myös koulutuksen sisältö, jossa yli 75 % on turvallisuuteen liittyvää koulutusta.

Lentoemännän työ vaatii tietynlaisen persoonan, kuten iloista asennetta, ystävällisyyttä, palvelualttiutta sekä joustavuutta. Työpäivät ovat usein pitkiä ja työvuorot ovat epäsäännöllisiä. Toisaalta työ on myös hyvin rutiinin omaista. Näin ollen työ ei välttämättä ole sellaista glamouria, mitä hakijat ehkä ajattelevat.

Lentoemännän tai stuertin ammatista haaveilevan henkilön kannattaa seurata tarkkaan lentoyhtiöiden rekrytointiosiota yhtiöiden nettisivuilta. Hakijan kannattaa pitää silmällä myös ulkomailla sijaitsevia lentoyhtiöitä. Esimerkiksi Lähi-Idän suuret lentoyhtiöt kuten Emirates ja Etihad järjestävät rekrytointipäiviä ympäri maailmaa. Ulkomaan lentoyhtiöissä paikkoja on usein enemmän, mutta myös kilpailu on kovempaa.