Lentoemännän ammatti kiehtoo yhä monia, vaikka sen tiedetään olevan rankkaa. Vaativat asiakaspalvelutilanteet, matkustajien turvallisuudesta huolehtiminen, ja epäsäännölliset työvuorot ovat lentoemännälle arkipäivää. Lentoemännän työssä on kuitenkin puolensa. Saat nähdä maailmaa, erilaisia kulttuureja, ja lentokentät ovat sinulle kuin toinen koti.
Jokainen lentoyhtiö kouluttaa useimmiten itse matkustamohenkilökunnan kurseillaan, jotka kestävät yleensä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Esimerkiksi Norwegian, Finnair, sekä monet muut lentöyhtiöt järjestävät säännöllisesti kursseja, joilla koulutetaan uusia lentoemäntiä ja stuertteja yhtiöiden palvelukseen. Jokainen lentoyhtiö asettaa itse pääsyvaatimukset kursseillensa. Tässä yleisimpiä vaatimuksia lentoemännäksi hakeville:
Vähimmäispituus – yleensä noin 160 cm ylöspäin, riippuen lentoyhtiöstä
Hyvä näkö
Erinomainen terveys, ei pitkäaikaissairauksia
Hyvä kielitaito, vähintään englanti
Sosiaalinen persoona
Kokemusta asiakaspalvelutehtävistä
Pohjakoulutuksena lukio tai vastaava
Vähintään 20 – 25 vuoden ikä, vaihtelee lentoyhtiön mukaan
Lentoemännän tulee olla sosiaalinen, ystävällinen, ja asiakaspalveluluontoinen. Samaan aikaan matkustamohenkilökunnalta vaaditaan hyvää stressinsietokykyä, ja rauhallisuutta sitä vaativissa tilanteissa. Pitää olla myös joustava, sillä lentoemännät joutuvat matkustamaan jatkuvasti, ja asumaan hotelleissa. Työssä täytyy olla valmis ottamaan vastuuta, mutta myös työskentelemään tiiminä. Ihmiset, jotka työskentelevät lentoemäntinä, kertovat parasta lentoemäntänä olemisessa olevan erilaiset ihmiset, ja tilanteet, joita kohtaa joka päivä. Lue lentoemännän haastattelu täältä. Joka päivä on erilainen lentoemännän työssä. Se on varmasti osa työn kiehtovuutta, ja lisäksi toki se, että pääsee näkemään maailmaa, ja erilaisia kulttuureita. Valitettavasti välillä lentoemännän työssä vapaa-aika on vähissä, ja täytyy nukkua hotellissa lyhyitä yöunia. Kaikesta huolimatta ammatti antaa todella paljon, ja avartaa maailmankatsomusta aivan eri tavalla, kuin mikään toinen työ.
Jos kiinnostuit lentoemännän ammatista, netistä löytyy paljon tietoa, ja lentoyhtiöiden sivuilta voit tarkistaa alkavat kurssit. Esimerkiksi Rantapallo kertoo lisää ammatista.