Tänään pohdimme sitä, miten lentäminen vaikuttaa, niin fyysiseen kuin henkiseenkin hyvinvointiin. Kuka olisi arvannut, että vaikutukset ovat niinkin suuret, kuin ne todellisuudessa ovat. Lentäminen on nykyään niin paljon mukana arkipäiväisessä elämässä, suurella osalla ihmisistä, että sen vaikutuksiin tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. Jokaiselle ihmiselle vaikutukset ovat totta kai yksilöllisiä, mutta on hyvä hieman perehtyä yleisimpiin terveysvaikutuksiin, joita lentämisellä on, meille ihmisille.
Lentämisen fyysiset vaikutukset
Fyysiset vaikutukset ovat ensimmäisenä mielessä, mitä tulee lentämiseen. Lentämisellä on paljon pieniä vaikutuksia, joihin ei välttämättä kiinnitä helposti huomiota, ellei ajattele asiaa. Tiesitkö esimerkiksi, että ihosi kärsii lentämisestä melko lailla? Kilometrien korkeudessa lentäessä UV-säteily on monin kerroin voimakkaampaa, kuin alhaalla maan pinnalla. Lentokoneen ikkunat eivät ole tarpeeksi vahvat, jotta ne suojaisivat säteilyltä tarpeeksi. Lentokoneen matkustamohenkilökunnalla on tutkimusten mukaan jopa kaksinkertainen riski sairastua ihosyöpään, nimenomaan säteilyriskin vuoksi. Lennolle kannattaisi siis aina laittaa aurinkosuojavoidetta! Myös sen takia, että ilma on todella kuivaa lentokoneen sisällä, ja ilma imee kosteutta itseensä iholta.
Syy siihen, miksi lentokoneessa tarjoiltava ruoka maistuu vielä pahemmalta, kuin se oikeastaan on, löytyy siitä, että makuaisti heikkenee yläilmoissa, joka on myös seurausta siitä, että lentokoneen kuiva ilma kuivattaa nenän limakalvoja, ja sitä kautta heikentää maku – ja hajuaistia. Ehkä siksi se lentokoneen vessakaan ei haise niin pahalta, kuin mitä voisi olettaa. Makuaistin heikentymisestä johtuen esimerkiksi voimakkaan makuinen tomaattimehu on yllättävän suosittu valinta juomaksi lennoilla, vaikka sitä ei normaalisti joisikaan. Lennoilla kannattaa muistaa aina juoda tarpeeksi vettä, jotta sekä suun limakalvot että iho, ja koko elimistö ei kuivuisi matkan aikana.
Jaloille pitkät lentomatkat ovat suorastaan koettelemus, sillä ne sekä turpoavat että väsyvät todella pahasti. Jalkojen turvotus, ja huono verenkierto, joka johtuu pitkään paikallaan istumisesta, ovat oireita, jotka altistavat veritulpalle. Ehkäistäkseen tätä vaarallista kohtausta tapahtumasta, jalkaan voi pukea ns. lentosukat, jotka parantavat verenkiertoa jaloissa lennon aikana. Myös runsas veden juominen, ja jalkojen liikuttelu, asennon vaihtaminen tasaisin väliajoin helpottaa oireita. Jos kyseessä on pidempi lento, kuin kolme tuntia, kannattaa ehdottomasti nousta välillä seisomaan, tai kävellä hieman käytävällä. Mieluiten kerran jokaisen tunnin aikana.
Jos olet koskaan miettinyt, miksi lentokoneessa nukuttaa niin makeasti, vaikka ei olisikaan ollut oikein väsynyt, ennen kuin astui koneeseen, syynä siihen on yläilmojen vähähappinen ilma, joka laskee veren happipitoisuutta. Väsymystä lentäminen aiheuttaa myös aikarasituksen vuoksi. Rasitus on suurempaa etenkin silloin, kun lennetään lännestä itään, koska ero valon ja pimeän välillä vaihtelee paljon enemmän, kuin silloin taas, jos lennetään idästä länteen, pysyy valoisan ajan määrä päivän aikana suhteellisen normaaleissa lukemissa.
Lentokoneessa oleva paine, joka laskee korkeuserojen vuoksi, eli on suurimmillaan silloin kun lentokone joko nousee tai laskee, aiheuttaa paitsi korvien lukkoon menemisen, myös hampaisiin ja poskionteloihin ylimääräistä painetta. Se on yksi syistä, miksi sairaana ollessa tulisi aina välttää matkustamista, vaikka tuskin kovin moni helposti jättää kauan odotettua lomamatkaa välistä flunssan takia. Kuitenkin jos on todella pahasti sairaana, ja taudin oireina esiintyy esimerkiksi korkeaa kuumetta, tai painetta korvissa, ja poskionteloissa, jo ennen lentämistä, niin pitäisi lentomatka jättää suosiolla välistä.
Pitkäaikaissairaudet ja lentäminen
Monet pitkäaikaissairaudet voivat rajoittaa lentämistä. Esimerkiksi keukosairaudet, psykoosi, ja oireileva sepelvaltimotauti. Myös sydänsairaudet, kuten äskettäinen sydäninfarkti, tai aivoverenkierronhäiriö ovat kohtauksia, jonka jälkeen tulisi välttää lentämistä jonkin aikaa. Tarvittaessa terveydentilan arvoinnissa lentomatkustamista varten auttaa ilmailulääkäri. Yllättävä sairaus, joka ei salli lentämistä, on vaikea anemia, mikä tarkoittaa että hemoglobiini on alle 75 g/l. Mikäli kärsii anemiasta, voi olla terveydelle vaarallista matkustaa lentokoneessa, sillä siellä ilman happipitoisuus on muutenkin huono, ja on sitä kautta vaarana, että happipitoisuus laskee veressä liian alas. Seurauksena voi olla esimerkiksi pyörtyminen.
Erilaiset sydänvaivat, kuten rytmihäiriöt, läppävika, tai sydämen vajaatoiminta, ovat sairauksia, joita sairastaville lentokoneella matkustaminen saattaa olla vaarallista. Kaikki sydämeen liittyvät vaivat tulee aina tutkia, ja varmistaa erikoislääkäriltä, onko sopivaa lentää kyseisenä ajankohtana. Monesti lentäminen onnistuu normaalisti, tai lisähapen avustuksella, jos sairaus on vaiheessa, jossa oireet ovat lievät, tai niitä esiintyy hyvin harvoin. Kaikista sairauksista, jotka oman lääkärin mukaan saattavat vaikuttaa lentämiseen, tulee ilmoittaa lentoyhtiölle MEDIF-lomakkeella, jossa on kuvattu matkustajan terveudentila tarkkaan. Päätöksen tekee ilmailualan erikoislääkäri, lomakkeen perusteella. Viimeisen päätöksen matkustamisen turvallisuudesta tekee aina kuitenkin matkustaja itse. Jos terveydentila ei omasta mielestä ole tarpeeksi hyvä lentämiseen, tai jos se muuttuu äkillisesti, ei tietenkään kannata lentää, jos se ei tunnu hyvältä. Pitää muistaa kuunnella omaa kehoa.
Terveydentilan arvionnissa on hyvä ottaa huomioon myös matkustamisen vaikutukset lentämisen lisäksi. Se, millaiset sääolosuhteet matkakohteessa on, on yksi tekijä, joka on syytä ottaa huomioon. Esimerkiksi hellelämpötila, ja lentomatkustaminen yhdessä saattavat olla altistava yhdistelmä olon pahenemiselle, kun taas toisen niistä terveydentila kestäisi hyvin, mutta yhdistelmä voi olla kovin vaarallinen. Myös aikaero, stressi, ja kaikki se, mitä matkalla on tekemässä, tulee ottaa huomioon arvioitaessa sitä, pystyykö matkaan lähteä. Jos sairastaa jotakin pitkäaikaissaurautta, ei kannata matkustaa yksin, vaan mukana on hyvä olla ihminen, joka tuntee potilaan, ja hänen sairautensa, ja osaa tarvittaessa arvioida avuntarpeen ajoissa.
Lentäminen raskaana
Lentämiseen raskaana ollessa on omat sääntönsä. Raja on useimmiten 36 – 38 raskausviikkoa, jonka jälkeen lentokoneella matkustus on kiellettyä loppuraskauden ajan. **Lentoyhtiöillä** on erilaisia käytäntöjä, mutta esimerkiksi **Finnair** vaatii lääkärintodistuksen siitä, että raskaus on edennyt normaalisti, mikäli matkustaa 27 raskausviikon tultua täyteen. Vauvan synnyttyä terveenä, hän voi lentää kaikilla lentöyhtiöillä jo kahden päivän ikäisenä.
Lentomatkustamisen henkiset vaikutukset
Vaikka ei tule kovin usein miettineeksi, niin lentomatkustamisella voi olla myös paljon henkisiä vaikutuksia ihmiseen. Mahdollisesti jopa enemmän, kuin fyysisiä vaikutuksia. Jos matkustaja kärsii lentopelosta, on psyykkiset vaikutukset selvät, sillä ahdistus lisääntyy jo ennen lentomatkan alkua, ja saattaa jatkua pitkään sen jälkeen. Lentämiseen kohdistuvan pelon ollessa paha, stressitasot nousevat kropassa vaarallisen korkealle, esimerkiksi stressihormonin, eli kortisolin vaikutuksesta johtuen. Ahdistuskohtaukset ovat myös mahdollisia stressitilan seurauksena, sillä stressaantuneena elimistössä tapahtuu: hengitys nopeutuu, sydämen leposyke nopeutuu, ja monet fyysiset oireet, kuten käsien tärinä, ovat omiaan edistämään kohtauksen alkua. On vaikeaa sanoa, ovatko monet fyysisistä oireista syitä vai seurauksia ahdistuksesta, sillä monesti ahdistus kasvaa entisestään, kun huomaa selkeästi olevansa ahdistunut. Lisää lentopelosta voit lukea aiemmin julkaistusta artikkelistamme.
Psykoosi, ja muut sairaudet, jotka saattavat aiheuttaa aistiharhoja, ovat useimmiten esteenä lentämiselle, ja kyseisiä sairauksia sairastavan on syytä selvittää asiantuntevan erikoislääkärin luona, ovatko heidän terveydentilansa lentämisen kestäviä. Aistiharhat, ja todellisuudentajun menetys, on usein syynä sille, miksi esimerkiksi psykoosipotilas ei voi lentää. Käytännössä potilaalla ei välttämättä ole todenmukaista ymmärrystä siitä, mitä ympärillä tapahtuu, joten lentokoneen kaltainen, ahdas tila, voi altistaa olon heikentymiselle entisestään.
Lentämisen toisenlainen vaikutus
Lentomatkustamisen vaikutuksella on myös toinen puoli. Nimittäin on ihmisiä, jotka lentämisen fyysisistä vaikutuksista huolimatta nauttivat lentämisestä, osa suorastaan rakastaa sitä. Lentomatkustus voi olla se oma aika, mitä on kaivannut, koska valitettavasti yhä harvemmilla ihmisillä ei ole kunnolla omaa aikaa, ja vielä sellaista, jossa puhelintakaan ei pääse käyttämään. Toiset kokevat pitkään paikallaan istumisen lentokoneessa ahdistavaksi, ja toiset taas rentoutuvat siinä. Lentomatka voi olla täydellinen aloitus lomalle. Mukavat päiväunet, ja lasillinen viiniä hyvän kirjan ääressä. Kaikki eivät myöskään koe fyysisiä vaikutuksia samalla tavalla, kuin useimmat. On totta, että mielellä on suunnaton voima. Mikäli olet innoissaan lentämisestä, tuskin myöskään koet sen olevan kovin ikävää fyysisesti. Lentäminen saattaa olla terapeuttista, sillä matkustaja on tietoinen siitä, että maisema vaihtuu pian. Joskus se on ollut kaikki, mitä on kaivannut pitkän aikaa.