Kiinnostaako Lennonjohtajan Koulutus

post thumb
Tietoa
kirjoittanut Hemron/ 18 Jan 2022

Kiinnostaako Lennonjohtajan Koulutus

Lennonjohtajia Suomessa kouluttaa Avia College, joka on Fintrafficin ammatillinen erikoisoppilaitos. Lennonjohtajan koulutus kestää 1.5 vuotta. Peruskoulutus sisältää työssäoppimisen lisäksi simulaattorikoulutusta sekä luokka- ja itseopiskelua. Työssäoppimista on koulutusjakson aikana 6 kuukautta. Tämän jälkeen on mahdollisuus työskennellä lähi- tai lähestymislennonjohdossa sekä päästä jatkokoulutukseen muihin alan tehtäviin. Kun peruskoulutus ja harjoittelu on tehty, voi hakea lennonjohtajan lupakirjaa. Siihen merkitään kelpuutukset, mitä tehtäviä saa lennonjohdossa tehdä.

Lennonjohtajan koulutus pääsyvaatimuksineen

Pääsyvaatimuksena lennonjohtajan koulutukseen on suoritettu ylioppilastutkinto, lukion oppimäärä tai toisen asteen ammatillinen tutkinto, hyvä kielitaito, joka tarkoittaa englantia ja suomea sekä näiden lisäksi terveydentila, joka kerrotaan kelpoisuusvaatimuksissa. Haku alalle on yleensä kerran vuodessa ja prosessi kestää noin kahdeksan kuukautta. Sen jälkeen hakijat kutsutaan valintakokeeseen, jossa on soveltuvuuskoe, joka perustuu kykyprofiilitestiin. Toisessa vaiheessa on persoonallisuusprofiilitesti sekä henkilökohtaiset haastattelut. Hakijoilta testataan myös kielitaitoa.

Kun valintakokeen on läpäissyt, on edessä vielä ilmailulääkärin tarkastus ja siinä yhteydessä tehdään myös huumetesti. Hyväksytyille tehdään myös suppea turvallisuusselvitys. Työ lennonjohto -tehtävissä on vaativaa. Tärkeitä ominaisuuksia henkilöllä on hyvä yhteistyökyky sekä hyvä taito ratkaista erilaisia ongelmia. Tärkeää ammatissa on myös turvallisuus, palvelualttius, vastuullisuus sekä kustannustietoisuus. Kaikki tämä on myös huomioitu palkassa eli aloituspalkka on ihan kohtuullinen jopa pienemmillä kentillä.

Suosittu opiskelupaikka

Hakijoita lennonjohto koulutukseen on paljon ja siksi yleensä ensimmäinen testi on niin sanottu esitesti ja se tehdään verkossa. Siinä on monivalintatehtäviä, jotka pohjautuvat annettuun tekstimateriaaliin. Tämän testin pohjalta karsitaan ensimmäiset hakijat ja valitut pääsevät varsinaiseen valintakokeeseen. Jos hakijoita on vähän, kaikki hakijat pääsevät suoraan ensimmäisen vaiheen kokeeseen. Yleensä hakijoita on ollut reilu tuhat, mutta on myös ollut vuosia, jolloin hakijoita on ollut alle 500.