Helsinki-Vantaa Uudistusprojekti

post thumb
Yleista
kirjoittanut Hemron/ 28 Apr 2016

Helsinki-Vantaa Uudistusprojekti

Helsinki-Vantaan lentokenttä on Suomen suurin ja vilkkain lentoasema. Pääosa Suomeen tulevista ja lähtevistä lennoista kulkee tämän lentokentän kautta. Vuosittain Helsinki-Vantaan kautta kulkee yli 16 miljoonaa lentomatkustajaa ja määrä on jatkuvasti lisääntyvä.

Alunperin Helsinki-Vantaan lentokenttä aloitti toimintansa 1952, valmistautuen Helsingin Olympialaisiin. Tästä alkoi Suomen matkailun kehittyminen, hitaasti mutta varmasti. Pikkuhiljaa matkailun kasvaessa lentokenttää on rakennettu suuremmaksi ja peruskorjattu puutteiden osalta. Helsinki-Vantaan kenttä onkin saanut lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia siisteydestään, selkeydestään ja miljööstään kaikin puolin.

Kehitysohjelma Helsinki-Vantaan nostamiseksi vieläkin laadukkaampaan ja suurempaan lentokenttä kategoriaan alkoi vuonna 2013 ja jatkuu kokonaisuudessaan vuoteen 2020. Tämän projektin aikana on tarkoitus laajentaa terminaalia 75 000 neliömetriä, kaksinkertaistaa laajarunkokoneiden siltapaikat, nostaa matkatavaroiden käsittelykapasiteettia 50% sekä laajentaa lentokoneiden rullausteitä ja pysäköintialueita 330 000 alueelta. Tarkoitus on myös saada Helsinki-Vantaa niin kutsutuksi one-roof-konsepti kentäksi.

One-roof-konsepti alkaa olla yleisimmin käytetty toimintamalli peruskorjattaessa lentokenttiä. Periaate tässä on että kaikki palvelut on sijoitettu samaan rakennukseen, yhden katon alle. Matkustajien lentokenttäkokemuksesta pyritään tekemään joustavampi ja kaikin puolin miellyttävämpi. Näin pidetään myös huoli siitä että välimatkat pysyvät lyhyinä, palvelut helposti saavutettavissa ja asiointi sujuvana koko matkustamisen ajan.

Lentokentän uudistus projektiin on kerätty tietoa laaja-alaisesti. Mukaan on otettu Finavian asiantuntioiden, kentän toimijoiden, lentoyhtiöiden ja matkustajien mielipiteitä ja kokemuksia kentän toimivuudesta. Laaja-alaisuudella on pyritty tavoittamaan jokaisen kohderyhmän toivomat kehityskohteet ja asiantuntija analyyseillä varmistettu konseptin eri vaiheiden toimivuus käytännössä.

Kehitysohjelma on suunniteltu valmistuvaksi kokonaisuudessaan vuonna 2020. Projektin joustavuuden ja asiakkaille aiheutuvan haitan minimoimiseksi hanke on jaettu pienempiin osioihin niin että peruskorjaus sallii kentän normaalin toiminnan koko sen keston ajan.