Lentoyhtiöiden Väliset Allianssit

post thumb
Artikkelit
kirjoittanut Hemron/ 25 Jul 2017

Lentoyhtiöiden Väliset Allianssit

Lentoyhtiöt ovat vahvasti yhteistyössä keskenään erilaisten allianssien kautta. Olet varmaankin joskus ihmetellyt, jos olet ostanut lennon vaikkapa Finnairin kautta, mutta lentokoneesi onkin jonkin muun lentoyhtiön kone. Tätä tapahtuu usein etenkin jatkolennoilla. Ensimmäinen lentosi voi olla juuri sen lentoyhtiön, jolle ostit lipun, mutta toinen voikin olla jokin muu lentoyhtiö tietämättäsi sitä etukäteen, ellet perehdy lentodokumenttiisi. Mistä ihmeestä tämä sitten johtuu?

Allianssi yhdistää lähes kaikkia lentoyhtiöitä

Allianssi tarkoittaa lentoyhtiöiden välistä sopimusta, jonka ehtojen mukaisesti lentoyhtiöt ovat sitoutuneet toimimaan yhteistyössä keskenään. Tämä yhteistyön laajuus vaihtelee allianssista riippuen: Toiset tekevät laajasti yhteistyötä, aivan kuin ne olisivat samaa lentoyhtiötä. Toisten allianssien yhteistyö puolestaan on rajoitetumpaa ja suurpiirteisempää. Kolme suurinta, suosituinta ja tunnetuinta allianssi ovat Star Alliance, Sky Team sekä Oneworld.

Suurin allianssi on Star Alliance

Näistä maailman suurin sekä vanhin on vuonna 1997 perustettu Star Alliance. Star allianssiin kuuluu yhteensä jopa 17 täysjäsentä. Matkustajamääriltä tämä tarkoittaa vuosittain 405,7 miljoonan matkustajan matkustamista Star allianssin koneilla. Heidän laivastoonsa kuuluukin yhteensä 2777 lentokonetta ja se toimii 155 maassa. Star allianssin toiminta on hyvinkin yhteen sidottua eri lentoyhtiöiden välillä. Heillä on jopa yhtenäinen kanta-asiakasjärjestelmä. Se tarkoittaa sitä, että lensitpä millä tahansa Star Allianceen kuuluvalla lentoyhtiön koneella, tämä kartuttaa sinun bonuspisteitäsi. Tällä allianssitoiminnalla pyritään myös optimoimaan lentoaikatauluja yhdessä, jotta näin voitaisiin pienentää odotusaikoja. Yhteistyö onkin avainsana niin lentoalalla kuin lähestulkoon millä tahansa muullakin alalla. He pyrkivät myöskin luomaan yhteistä IT -tekniikkaa yhteistyönsä avulla, mikä monella tavalla tekisi operoinnista tehokkaampaa ja kaikille osapuolille mielekkäämpää.

Skyteam

Maailman toiseksi suurin lentoyhtiöiden allianssi on Skyteam, joka on perustettu vuonna 2000. Siihen kuuluu yhteensä 20 lentoyhtiötä ympäri maailmaa, ja se lentää yli 177 maahan. Päivittäin Skyteamin allianssin lentoyhtiöiden lentoja on noin 16300. Tähän allianssiin kuuluu siis täysjäseniä, mutta niiden lisäksi alliansseihin voikin kuulua niin sanottuja liitännäisjäseniä. He tekevät vahvasti yhteistyötä allianssin täysjäsenien kanssa, mutta hieman eri ehtojen mukaisesti kuin täysjäsenten kesken.

Oneworldiin kuuluu myös Finnair

Kolmas, yksi suurimmista maailmanlaajuisista lentoalliansseista on nimeltään Oneworld. Oneworld on perustettu jo vuonna 1999. Tähän kuuluu myös suomalaislentoyhtiömme Finnair, joka liittyi myös mukaan jo allianssin perustamisvuonna, eli 1999. Lentoja tältä allianssilta löytyy vuosittain yli 3,5 miljoonaa ja koneita löytyy yhteensä yli 700 ympäri maailman. Lentomaita onkin siis noin 150. Suomalaisen reittiliikenteen markkinaosuudessa Oneworld oli vuonna 2007 jopa 57 prosentin luokkaa. Liikevaihto pyörii Oneworldilla noin 85 miljardin paikkeilla.

Kerrataanpas vielä loppuun, että minkä asioiden suhteen nämä allianssien lentoyhtiöt tekevät eniten yhteistyötä keskenään? Ensinnäkin, lentoaikatauluien optimointi myöhästelyjen ja odotusaikojen minimointiin. Toiseksi, he ovat yhdenmukaistaneet kanta-asiakasjärjestelmänsä sekä etunsa asiakkailleen. Tämän lisäksi he ovat myöskin yhdenmukaistaneet lipunmyyntiä. Siitä siis johtuu, että lentosi vaikkapa Helsingistä Frankfurtin kautta Mongoliaan voikin olla helposti kahden eri lentoyhtiön operoima.