Lentämisen Turvallisuus

post thumb
Artikkelit
kirjoittanut Hemron/ 15 Feb 2016

Lentämisen Turvallisuus

Monia mietityttää lentämisen turvallisuus, eikä syy ole välttämättä lentopelko! Onhan ajatus lentämisestä ns. peltipurkissa hieman epäilyttävää, mutta kuten Kauppalehden artikkelissakin kerrotaan, on lentäminen tänä päivänä hyvin turvallista. Itse asiassa tilastojen mukaan on todennäköisempää, että onnettomuus sattuu kävellessä, autolla ajaessa tai pyöräillessä kuin lentokoneen kyydissä. On todennäköisempää jopa tulla salaman iskemäksi maan pinnalla kuin joutua lento-onnettomuuteen! Tietenkin lentokoneeseen voi matkan aikana tulla erinäisiä vikoja, mutta niihin on varauduttu ja yleensä joudutaan esimerkiksi laskeutumaan lähimmälle kentälle tai kääntymään takaisin eli varsinaista hengenvaaraa ei ole. Alta voi lukea hieman tilastotietoja lento-onnettomuuksista ja niiden todennäköisyyksistä, ja kuten näkyy, ei syytä huoleen ole.

Lentämisen turvallisuus

Vuonna 2014 lentoja tehtiin koko maailmassa yhteensä 38 miljoonaa ja näin yli 3,3 miljardia henkilöä matkusti vuoden aikana. Lento-onnettomuuksia sattui yhteensä 73 ja 641 henkilöä menehtyi. Tästä näkee selvästi, että riski lento-onnettomuudelle on äärimmäisen pieni. Professori Arnold Barnett itse asiassa laskee, että nykyiseen malliin tavallinen matkustaja voisi lentää kerran päivässä peräti neljän miljoonan vuoden ajan, ennen kuin onnettomuus osuisi nimenomaan hänen kohdalleen. Kaiken lisäksi lentoyhtiöt tekevät kyllä kaikkensa taatakseen matkustajien turvan, sillä sana kulkee ja jos lentoyhtiö ei ole turvallinen, ei kukaan sillä sitten halua matkustaakaan.

Matkustajan turvallisuus

Lento-onnettomuuksista puhuttaessa tarkoitetaan siis koneen fyysistä tuhoa ja kuolonuhreja, mutta on hyvä muistaa myös jokaisen henkilökohtainen turvallisuus. On olemassa tiettyjä sairauksia, jotka tulee ottaa huomioon lentomatkaa suunnitellessa. Esimerkiksi äskettäin tehdyt leikkaukset tai krooniset sydän- tai verisuonisairaudet saattavat aiheuttaa ongelmia ja jopa turvallisuusriskejä matkustajalle, joten näistä on hyvä keskustella lääkärin kanssa ennen matkalle lähtöä. Myös laskimotukoksen riski kasvaa, kun matkustaja istuu pitkään paikallaan ja nestettä kertyy alaraajoihin. Tukoksia voi ehkäistä esimerkiksi jaloittelemalla tietyin väliajoin sekä pitämällä matkan aikana erityisiä lentosukkia.

pregnantandflyingRaskaana olevat naiset voivat lentää aina 36. raskausviikkoon asti, mutta tarkemmat rajoitukset on hyvä tarkistaa suoraan lentoyhtiöltä, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. DuoDecim -lehti on listannut kätevän tietopaketin raskaana olevien lentämisestä.

Tällä artikkelilla halusimme kuitenkin todistaa, että lentäminen on vaara

Mikäli kaipaat inspiraatiota tai lievitystä lentopelkoon, lue Telegraph -lehden lista syistä, miksi kannattaa nimenomaan lentää!