Lentäminen Lapsen Kanssa

post thumb
Uncategorized
kirjoittanut Hemron/ 04 Sep 2017

Lentäminen Lapsen Kanssa

Ei varmaankaan ajatuksena houkuttele yhtään ketään, ei sen koommin vanhempia, kanssamatkustajia kuin lentokoneen henkilökuntaakaan. Mutta, minkäs teet, kyllä lapsienkin pitää päästä matkustamaan, joten tässä postauksessa käymme tarkemmin asioita, joita kannattaa muistaa, kun lähtee matkaan lapsen kanssa. Tiimistämme Salla on matkustanut kahdestaan pienen lapsen kanssa kolmeen otteeseen, joten hän toimii tässä kohtaa vinkkien antajana.

6-10kk lapsi

Tämän ikäisen kanssa lentämiseen ei oikeastaan erityisemmin voi vielä valmistautua. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa esimerkiksi joku lapsen lempikirja ja koska lapsi saa jo syödä kiinteää ruokaa, on hyvä ottaa vaikkapa lapsille tarkoitettuja keksejä ja smoothieita. Smoothiet ovat erityisen hyvä nousujen ja laskujen aikana: jos lapsi on niiden aikana hereillä, kannattaa yrittää saada hänet imemään juurikin esimerkiksi smoothieita; se helpottaa korviin kohdistuvaa painetta. Tässä kohtaa mainittakoon, että viime vuosina markkinoille on tullut myös painetta helpottavia korvatippoja, jotka kuulemma aivan oikeastikin auttavat – myös aikuisilla. Joten näitäkin tippoja kannattaa ehdottomasti harkita ottavansa mukaan. Salla imetti poikaansa vielä ensimmäisellä lennolla, joten smoothiet sun muut korvasi laskun aikana rinta. Lapsi oli tuolloin 8-kuukautinen, joten vähän vajaan viiden tunnin lennostakin hän lopulta nukkui suurimman osan ajasta, koska kyseessä oli yölento. Lentoemännät olivat todella avuliaita koko lennon ajan ja yksi kullanarvoinen asia lapsen kanssa matkustaessa on muut vanhemmat, erityisesti isovanhemmat. Lähes poikkeuksetta on aina ympärillä joku, joka palaa halusta ottaa pienen lapsen hetkeksi syliinsä. Salla on kuulemma käyttänyt tätä taktiikkaa niin busseissa, junissa kuin lentokoneessakin.

Huom! Jos lapsi syö tuttia, helpottuu lento tietenkin hurjasti!

1,5-vuotias lapsi

Tämän ikäisen lapsen kanssa lentäminen on ehkä kaikkein haastavinta, sillä lapsi kyllästyy todella helposti ja haluaisi koko ajan päästä liikkumaan lentokoneen käytävällä. Salla otti mukaan lennolle paljon terveellistä naposteltavaa, kirjoja ja lapsen muutaman lempilelun. Kentältä poika sai vielä yhden uuden lelun, josta riitti joksikin aikaa riemua. Kun kirjat, ruoka eikä lelut enää riittäneet, otettiin käyttöön viimeinen oljenkorsi, eli puhelin ja sen uumenista löytyvät piirretyt, jotka kaukaa viisas Salla oli sinne ennen matkaa ladannut. Lento kesti tälläkin reissulla noin viitisen tuntia ja koska kyseessä on suhteellisen rauhallinen ja helppo lapsi, pahemmilta kiukun puuskilta säästyttiin. Näitä saivat sitten koneessa olevat muut lapset ja Sallan kokemuksen mukaan eipä siinä juuri mikään tyynnyttely auta – suurimmaksi osaksi lapset tuntuvat turhautuvan kököttämään paikoillaan pitkiä aikoja, oli ympäristönä sitten kuinka jännittävä lentokone tahansa. Ehkä paras neuvo tämänikäisen lapsen kanssa matkustavalle on varata mukaan mahdollisimman paljon kärsivällisyyttä. Tätä samaa edellytetään kaikilta kanssamatkustajiltakin. Ja kärsivällisyys kitisevän lapsen kanssa on todellakin helpommin sanottu kuin tehty.

2,5-vuotias lapsi

Tämän ikäisen lapsen kanssa on jo huomattavasti mukavampi matkustaa! Lapsi malttaa jo istua paikallaan ja häntä voi valmistaa matkaan etukäteen paremmin: lentokoneesta kannattaa jo reilusti ennen matkaa alkaa puhumaan ja näyttämään kuvia ja videoita lentämisestä. Salla oli puhunut todella innostavaan sävyyn pojalleen tulevasta lentomatkasta jo viikkoja aikaisemmin ja se kannatti: poika oli aivan onnesta soikeana ensimmäiset kaksi tuntia lennosta. Sen jälkeen poika nukahti tunniksi ja aivan lennon viimeisen tunnin aikana alkoi keskittymiskyky ja kärsivällisyys hiukan herpaantua. Mukaan oli pakattu tarravihkoja ja tarroja, joten siinä oli pojalle mukavaa puuhaa lennon viimeisille minuuteille. Lisäksi mukaan oli otettu myös paperia ja tusseja, joten piirtämiseenkin saatiin käytettyä hienosti aikaa.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin on aivan selvää, että lentäminen kyllä rupeaa helpottamaan sitä mukaa, kun lapsi kasvaa. Kahden viimeisen lennon välillä oli vain pahainen vuosi ja silti lento kokemuksena oli jo aivan erilainen.

Tärkeimmät asiat matkaan

Tärkeintä on jo aiemmin mainittu kärsivällisyys. Jos puhutaan materiasta, kannattaa lennolle varata paljon naposteltavaa, jokunen uusi lelu sekä lapsen rakkaimmat muutamat lelut, tarravihkoja, tusseja, piirustuslehtiö ja tablettiin lapsen lempipiirrettyjä. Näillä eväillä pärjää mainiosti ja lopuksi vielä korostettakoon, että kanssamatkustajilta voi kyllä kysyä vähän jeesiä: aina paikalle osuu mummo, joka pitelee lasta hetken sylissään enemmän kuin mielellään!