Kotimaan Lennot

post thumb
Artikkelit
kirjoittanut Hemron/ 23 Feb 2016

Kotimaan Lennot

Tällä kertaa perehdymme hieman tarkemmin Suomen sisäisiin lentoihin. Suomi on pinta-alaltaan hyvin suuri maa verrattuna esimerkiksi moniin muihin Euroopan maihin, ja siitä syystä myös kotimaan lentoliikenne on vilkasta, kun moni suomalainen haluaa päästä esimerkiksi etelästä pohjoiseen nopeasti. Suosituimmat reitit ovatkin juuri eteläisen Suomen ja pohjoisempien kohteiden välillä, mikä näkyy lentojen suosiossa etenkin joulun ja talven lomien aikaan, kun lomalaiset lähtevät talviurheilun perässä pohjoisemmaksi.

Kotimaan lentoyhtiöt ja reitit

Suomen oma lentoyhtiö Finnair on monen mielestä paras valinta, sillä heillä on eniten kohteita Suomen sisäisille lennoille, ja ovathan he tunnettuja kotimaisesta laadustaankin. Finnairilla voi lentää Helsingistä seuraaviin kohteisin: Enontekiö, Ivalo, Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Kittiä, Kokkola/Pietarsaari, Kuopio, Kuusamo, Maarianhamina, Oulu, Pori, Rovaniemi, Savonlinna, Tampere, Turku, Vaasa ja Varkaus.

Norwegian Air Shuttle on vuonna 1993 startannut halpalentoyhtiö, joka on kasvattanut suosiotaan erityisesti muutamien viime vuosien aikana. Suomessa Norwegian alkoi lentää vuonna 2010, ensin Helsingistä Tukholmaan ja Osloon. Nykyään Norwegianilla pääsee lentämään myös kotimaan sisällä, heidän reittinsä kulkevat Helsingistä Ivaloon, Kittilään, Ouluun ja Rovaniemelle.

Scandiavian Airlines, joka nimellä SAS tunnetaan yleisemmin, on Pohjoismaiden johtava lentoyhtiö. He lentävät Helsingistä Kittilään, Kuusamoon, Ouluun, Tampereelle, Vaasaan sekä Turkuun.

Kotimaan lentojen ja ulkomaan lentojen erot

Lentäminen kotimaassa toimii suurin piirtein samalla tavalla kuin ulkomaille suuntaavat lennotkin. Tietysti Suomessa lentäessä ei kielimuuri tule vastaan!

Ainoa asia, joka kannattaa ottaa huomioon, on henkilöllisyyden todistaminen. Ulkomaan matkoille tarvitaan aina joko passi tai kuvallinen henkilökortti, mutta kotimaan lennoilla tämä ei aina ole tarpeen, sillä henkilöllisyyttä ei välttämättä tarkisteta kentällä ollenkaan. Toki henkilöllisyystodistus on hyvä olla mukana varmuuden vuoksi, mutta lentoyhtiöstä riippuen pelkkä ajokortti tai kuvallinen KELA-kortti riittää matkan ajaksi.

Hintataso

Mediassa on näkynyt viime aikoina paljon uutisia kotimaan matkailun hinnoista. Yle Uutisten mukaan VR ja Finnair ovat molemmat vaikeuksissa halpalentoyhtiöiden iskiessä kotimaan markkinoille, mutta silti Finnair ei aio vähentää kotimaan lentojaan, sillä matkustajia kuitenkin riittää vielä. Halvimmillaan Finnairilla pääsee mihin tahansa Suomen kohteeseen alle satasella, ja mitä aikaisemmin lipun ostaa, sitä alhaisempi hinta on. SAS:n hinnat esimerkiksi Kittilään liikkuvat 76 – 300 euron välillä.

Useat suomalaiset valitsevat junan, oman autonsa tai peräti bussin pitkillekin matkoille niiden alhaisten hintojen vuoksi, mutta lentäminen on silti ehdottomasti nopein tapa matkustaa, ja onhan se mukavaakin vain istahtaa alas ja matkustus sujuu kuin itsestään.