Finnair – Suomen Oma Lentoyhtiö

post thumb
Artikkelit
kirjoittanut Hemron/ 09 Feb 2016

Finnair – Suomen Oma Lentoyhtiö

Finnair on supisuomalainen lentoyhtiö, joka on varmasti jossain vaiheessa tullut tutuksi suurimmalle osalle suomalaisista matkustajista. Yritys on kasvanut vuosikymmenien aikana valtavasti, ja tällä hetkellä Finnairin palveluita ovat lentojen lisäksi myös catering-toiminta, matkatoimistoala sekä matkailualan tietopalvelut. Tässä artikkelissa katsomme Finnairin historiaa sekä sen roolia Suomessa tänä päivänä.

Finnairin Historia

finnairFinnair on perustettu vuonna 1923, jolloin yhtiö aloitti nimellä Aero OY. Aeron osakkeet olivat alussa puoliksi saksalaisen Junkersin kanssa. Junkers oli tunnettu lentokonevalmistaja, ja Finnairin ensimmäinen lento Helsingistä Tallinnaan tehtiinkin Junkers-koneella.

Helsinki-Vantaan lentokenttä valmistui 1950-luvulla, siitä tuli Aeron kotikenttä. Siviililentäminen yleistyi uuden kentän myötä ja Aero vaihtoi nimensä Finnairiksi parantaakseen markkinointiaan. Seuraavalla vuosikymmenellä Finnairille hankittiin ensimmäinen suihkukone, mutta 60-luvulla tapahtui myös kaksi Finnairin kuolonuhreja vaatinutta onnettomuutta, joten tämä vuosikymmen ei ollut suotuisa lentojen suhteen. Muutoksia kuitenkin tapahtui, kun Finnair perusti oman ilmailuopistonsa sekä matkanjärjestysyhtiön nimeltään Aurinkomatkat, joka on monelle tuttu vielä nykyäänkin. 2000-lukua lähestyttäessä Finnair nautti suosiosta ja laajensi lentoreittejään ympäri maailmaa.

Yritys on ollut julkisuudessa nykyään lähinnä negatiivismielisissä uutisissa lakkojen ja johtajavaihdosten takia. 2012 YT-neuvottelujen päätöksenä Finnair joutui irtisanomaan 280 laite- ja moottorihuoltajaa. Finnairin palveluksessa työskentelee kuitenkin vielä n. 5800 henkilöä ja kyseessä on maailman viidenneksi vanhin lentoyhtiö, joka on edelleen toiminnassa. Ylämäistä huolimatta suomalaiset saavat olla ylpeitä kotimaisesta lentoyhtiöstään, joka on selvinnyt myös halpalentoyhtiöiden kilpailusta. Suomalainen design-merkki Marimekko alkoi yhteistyöhön Finnairin kanssa vuonna 2012, ja heidän Unikko-kuvionsa koristaakin useita Finnairin koneita.

Finnair Kokemuksia

finnaircrewmemberFinnair on erittäin tasokas lentoyhtiö, jota voi suositella omasta kokemuksestakin. Verrattuna halpalentoyhtiöihin, kuten Ryanair tai Easyjet, lentäminen Finnairilla on monin verroin laadukkaampaa. Lentokoneet ja sisätilat ovat tyylikkäitä ja sopivat erinomaisesti suomalaiseen makuun, ja jo sinivalkoinen logokin huokuu kotimaista tyyliä.

Harvoin kehutaan lentokoneiden ruoka-aterioita, mutta Finnairilla näihinkin on panostettu. Astiasto on Marimekon suunnittelemaa ja etenkin bisnes-luokassa koko ateria on suunniteltu erinomaisesti aina ulkonäöstä makuelämyksiin. Kaikki palvelut kuuluvat tietysti lennon hintaan. Tässä onkin ehkä Finnairin ainoa miinuspuoli, eli kalliimpi hinta verrattuna halpalentoyhtiöihin. Finnair kuitenkin lentää esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Aasiaan, jonne halvemmilla yrityksillä ei pääsekään ja näissä tapauksissa hyvästä palvelusta ja mukavasta matkustamisesta maksaa mielellään hieman enemmän.

Heidän mottonsa kuuluu ”Finnair – Sinulle suunniteltu” ja siinä tämä lentoyhtiö onkin aivan oikeilla jäljillä!